top of page

Voor mij persoonlijk betekenen de woorden onafhankelijk en zelfredzaam “vrijheid”. Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik op de tweede plek heb gestaan en mezelf heb weggecijferd t.b.v. van mijn ouders, mijn relatie, familie, bedrijf (bakkersbedrijf) en vrienden. Een nare ervaring met misbruik en zinloos geweld heeft mijn gevoeligheid en wantrouwen t.o.v. de ander aardig op de proef gesteld (onveilig). HSP, actieve dromer, onzichtbare lijnen met boven en een helder weten maken het voor mij niet altijd makkelijk om met beide voeten op de grond te blijven. Ondertussen accepteer ik dat deel van mij steeds meer en langzaam wordt het ook mijn kracht.

 

Alle woorden bij de vorige stappen zijn woorden waar ik achtersta en op resoneer. Uit ervaring weet ik wat lichaamswerk en opstellingen in beweging kunnen zetten, bewustwordingsprocessen kunnen versnellen en transformeren. Als ondernemer en selfmade man weet ik wat het betekent om geen ondersteuning te vragen wanneer ik hulp nodig had. Gelukkig durf ik nu wel hulp te vragen en gebruik te maken van andermans expertise. Ik weet wat het is om bijna ten onder te gaan aan loyaliteit naar mijn gezin van herkomst. Welke impact trauma’s en afwezige ouders betekenen. Al deze facetten van mijn leven hebben ervoor gezorgd dat ik gedeeltelijk weet wie ik ben en weet waarom ik doe wat ik doe. Ik zie mezelf niet zozeer als hulpverlener maar als iemand die zijn ervaring en diensten ter beschikking stelt. De grootste dienst die ik kan aanbieden is inzicht. Inzicht in het proces wat “het leven” heet. Ik gun werkelijk iedereen dit proces en het enige wat ik doe is een helpende hand aan reiken en er voor iemand zijn. Een duw in de juiste richting geven die mensen weer verder helpt in hun persoonlijke ontwikkeling.

 

Meer 25 jaar geleden ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met familieopstellingen. Vanaf de allereerste opstelling heeft mijn leven er anders uit gezien dan voorheen. Eén enkel inzicht kan een heel leven veranderen! En juist voor dat ene inzicht kan iemand mij inschakelen. Nu na vele opstellingen als representant en ook als begeleider weet ik de kracht van opstellingen. Het geven van familieopstellingen zowel in groepsverband als 1 op 1 geven mij als coach een fantastisch inzicht in iemands binnenwereld. Als systemisch coach kan ik alles inzetten wat ik heb geleerd en ervaren. Wat eerst voelde als een ongemakkelijke jas voelt steeds meer als een op maat gesneden pak.

 

Daarnaast is het thema man zijn wel een issue geweest. Vastlopend in al mijn gedachten en mezelf kwijt te zijn geraakt ben ik in 2011 in aanraking gekomen met mannenwerk. Het contact met mannen heeft me geholpen om mijn eigen thema’s onder ogen te zien. Nuchter, openhartig, kwetsbaar en zo liefdevol. Mijn mannenhart werd geopend en heeft me meer mens gemaakt. Lichaamswerk, Ayahuasca,rituelen en luchtigheid was op dat moment het beste medicijn. Inmiddels verzorg ik ook mannenwerk avonden en begeleid incidenteel een zweet-hut ceremonie. Ik gun iedere man dat zijn mannenhart weer gaat stromen.

 

Al deze ervaringen en opleidingen (droomcoach, NLP practitioner, NLP master, opleiding familieopstellingen en systemisch werk) hebben mij de theoretische voeding gegeven. Het praktische gedeelte breng ik al bijna 57 jaar in de praktijk. In eerste instantie als bakker (32 jaar) , waarvan 21 jaar als zelfstandig ondernemer. Sinds 9 jaar werk ik als trajectbegeleider met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt bij een sociaal maatschappelijke organisatie, daarnaast heb ik  een eigen praktijk als familieopsteller en systemisch coach sinds 2013. 

 

Inmiddels geef ik trainingen 'systemisch coachen' bij Response Instituut in Roermond en werk ik als co-trainer bij IVSW (Instituut Voor Systemisch Werk)  bij Elmer Hendrikx. Daarnaast organiseer ik regelmatig opstellingendagen, ondersteun ik teams en cliënten in persoonlijke hulpvragen. 

Wilbert Rutten 

 

Pap en Opa jpg.jpg

Dankjewel pap, voor het vele wat je mij hebt gegeven" Wilbert

bottom of page