Zomerfestival

Impact van Systemisch Werk 

Impact klinkt als een grote gebeurtenis in iemands leven. Een opstelling kan dusdanig iets in beweging zetten dat er daadwerkelijk sprake kan zijn van een grote verandering. 

 

Tijdens een opstelling wordt waargenomen dat boosheid plaats maakt voor zachtheid. Afwijzing overgaat in acceptatie. Eenzaamheid zich openstelt voor toenadering. Kwetsbaarheid een goede vriend wordt met daadkracht.

Het lijkt erop dat tijdens een opstelling de puurheid van mensen naar voren komt. 

 

- Wanneer een dochter ziet dat ze jarenlang het lot van haar moeder heeft gedragen, valt er vaak een last van haar schouders . 

- Wanneer een zoon ziet dat zijn vader niet méér had kunnen geven dan wat hij deed, kan hij stoppen met te hard werken om gezien te worden.

- Wanneer slachtoffers zien dat daders ook mensen zijn en zo hun reden hebben gehad, kan iemand zich weer veilig gaan voelen.  

- Wanneer kinderen van gescheiden ouders zien dat de scheiding niet hun schuld was, zijn ze vaak verlost van hun schuldgevoel.

- Wanneer iemand zijn of haar plek weer binnen het gezin inneemt, kan het leven weer volop stromen.  

 

Wat ik terug krijg van deelnemers na een opstelling is dat hun naaste omgeving vaak ook positief veranderd. Dat ze veel beter hun grenzen kunnen aangeven, ze liefdevoller omgaan met ouders en familie. De meeste mensen staan veel krachtiger in het leven, berusten meer in dat wat er is. Al deze kleine en grote veranderingen zorgen uiteindelijk voor een meer ontspannen sfeer!

 

Als systemisch coach geef ik inzicht in de dynamiek van een familiesysteem. Er wordt gesignaleerd welke impact een verstoorde familierelatie met zich mee kan brengen. Maar ook wordt er gekeken wat het met mensen doet wanneer het systeem zich langzaam weer hersteld.