Mannen ik weet....


Dat je niet altijd zin hebt om serieus met bepaalde thema's of issues aan de slag te gaan. Maar wil je uit een impasse komen dan zullen er knopen moeten worden doorgehakt. Of je het nu leuk vind of niet. Je zult zelf aan de bak moeten! Niemand anders haalt voor jouw de hete kastanjes uit het vuur! We hebben vaak de neiging om het in de doofpot te stoppen, het voor ons uit schuiven met een smoes, het komt later wel. Soms is het niet anders en moet je door de zure appel heen bijten om uiteindelijk de zoete smaak van het geluk te mogen proeven!


Uit eigen ervaring weet ik ook dat het soms moeite kost om open en eerlijk te zijn en te praten over dat, wat je nu echt dwars zit. Geloof me het lucht enorm op wanneer de druk van de ketel is. Je kunt conflicten uit de weg blijven gaan maar vroeg of laat ga je voor de bijl en zal je open kaart moeten spelen. Trouwens het kost je meer energie om het conflict te vermijden dan om het aan te gaan. Vind jij ook dat een relatieprobleem iets is wat je samen moet oplossen? Nou dat heb ik ook altijd gedacht totdat ik erachter kwam dat ik de ander niet kon veranderen en gewoon mijn eigen boontjes moest doppen. Het was makkelijk om de schuld bij de ander neer te leggen wanneer ik weer in een lastige positie terecht was gekomen. Verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gedrag en het niet laten oplossen door de ander, dat had ik ondertussen wel geleerd. En eenmaal tot dat besef te zijn gekomen was er geen relatieprobleem meer. Herken je het ook dat je altijd klaar staat voor de ander om te helpen, zelfs als het je echt niet uitkomt? Ik werd er zo moe van. Totdat ik bij mezelf eens ben gaan onderzoeken waarom ik dit eigenlijk deed, voor wie ik het deed en wat het me uiteindelijk opleverde? Ik sta nog steeds voor de ander klaar maar nu vanuit een hele andere intentie, en dat voelt super! Nu pas kan ik echt geven en er zijn voor de ander !


Nog een mooie! Hulp wegwuiven en zeggen dat het wel over gaat. Laat me maar, het komt wel goed was mijn credo. Terwijl ik de hulp die uit liefde en oprechte bezorgdheid werd aangeboden weg wimpelde ging ik kapot van binnen en voelde ik me nog eenzamer dan dat ik al was.

Het meest schokkende was dat ik er achter kwam dat ik niet kon rouwen, ik had simpelweg niet geleerd hoe ik dat moest doen. Bij een afscheid gingen mijn tranen met tuiten door mijn lijf omhoog maar bereikte nooit mijn ogen , bleven hangen in mijn keel en zakte na een paar keer slikken weer terug in mijn lijf. O ja, wanneer ik thuis kwam na een avond flink stappen en ik voelde me klote door de drank stroomde mijn tranen volop. Al deze beperkingen heb ik mezelf opgelegd. Veel van deze zijn aangeleerd vanuit een overlevingsmechanisme en andere zijn weer doorgegeven vanuit mijn gezin van herkomst.

Werken aan mezelf is me niet komen aanwaaien en heb ik moeten leren. Met vallen en opstaan. Het was niet altijd makkelijk, mijn ego en eigenwijsheid hebben vaak roet in het eten gegooid wanneer ik dacht dat ik op de goede weg was. Frustrerend, vermoeiend maar zo boeiend en waardevol! En ik moet je eerlijk zeggen, deze reis had ik voor geen goud willen missen. De mensen, de ontmoetingen, de wijsheden, de ervaringen zijn allemaal onbetaalbaar. Een enorme verrijking!

Mannen ik weet...we zijn al goed op weg! We liggen steeds meer op koers, op ons eigen tempo. Persoonlijke ontwikkeling doe je voor jezelf en werkt alleen als je er volledig achter staat. Maar pak het op wanneer je voelt dat het nodig is. Al doe je het maar voor degene die je lief hebben. Voor degene die je graag als collega, vriend, partner, zoon of vader zien. Luister eens naar wat ze zeggen wanneer ze het beste met je voor hebben. Ze gunnen je net als ik dat je mannenhart weer volop mag gaan stromen!


Succes mannen!


RECENTE BERICHTEN