Mijn eerste ervaring met Mannenwerk!


Mijn eerste ervaring met mannenwerk zal ik niet zo snel meer vergeten. Intens, confronterend, krachtig en zo waardevol! Nooit gedacht dat deze 4 dagen mijn leven zo positief zouden veranderen. Het gevoel van "wij mannen" is waar ik nog vaak aan terug denk.

Wij mannen, het klinkt een beetje weemoedig maar niets is minder waar. Wij mannen, staat wat mij betreft voor iedere man die zich bewust is van de wereld om zich heen en zijn verantwoordelijkheid neemt als man en mens. Zo denk ik er nu over, maar dat was zeker niet mijn gedachte toen ik me had opgegeven voor 4 dagen mannenwerk. In 2011 ben ik in aanraking gekomen met mannenwerk, geen flauw idee wat het inhield of wat ik er van moest verwachten. Maar het was nodig, mijn hele lijf en omgeving schreeuwde dat er iets moest gebeuren. 4 dagen lang opgesloten met 24 mannen. Opgesloten, zo voelde het in eerste instantie. 23 krachtige "echte mannen" en ik! Ik was nog niet zo overtuigd van mijn eigen mannelijkheid. Tijdens die 4 dagen ben ik mezelf behoorlijk tegengekomen. Met mijn please gedrag en het uit de weg gaan van conflicten of confrontaties heb ik me altijd weten te redden, maar deze vogel ging nu niet op. Ik zocht vaak de makkelijkste weg. Stil zijn, teruggetrokken, op de juiste momenten grappig proberen te zijn, lachen wanneer het hoorde en mijn verantwoordelijkheden bij de ander neerleggen, dat was mijn systeem. Na 4 dagen was voor het voor mij duidelijk, ik moest mijn oude systeem vaarwel zeggen. Ook mijn lijf gaf aan dat het goed was en ik voelde sinds lange tijd weer rust in mijn hoofd en lijf. De schaamte was ik voorbij en voelde me opgelucht. Ik kon weer verder, vol energie! Het blijft moeilijk om te omschrijven wat er in die 4 dagen met me is gebeurd. Er is een knop omgezet, dat weet ik wel! Het gaat om de totale ervaring wat mannenwerk zo bijzonder maakt. Het is een ervaring die ik werkelijk iedere man gun!

Wij mannen:

Wij mannen staan op het punt om onze eigen identiteit weer terug te vinden en los te komen van de verwachtingen die wij mannen als rolmodel krijgen toegediend en vaak maar al te graag in stand houden.

Mannen, niets is wat het lijkt. Wanneer je echt leert luisteren naar je behoeftes en verlangens zal er een wereld voor je opengaan! Durf voorbij de schaamte te gaan. Wat mij heeft geholpen is om veel met mannen in contact te komen en het gesprek aan te gaan. Van andere mannen leren hoe zij in het leven staan, hoe ze omgaan met problemen en worstelen met hun gevoelens. En van ze te leren hoe zij hun mannetje staan in deze maatschappij. De ontmoetingen waren veelal met een knipoog en humor en met een realiteitsbesef dat de kracht van echte mannen ook zit in de kwetsbaarheid!

Regelmatig ontvang ik mannen in mijn praktijk die vastlopen op hun werk, binnen het gezin, relatie of maatschappij. Ook mannen die het zicht op de toekomst kwijt zijn, hun daadkracht zijn verloren en de levensenergie missen. Samen bekijken we van man tot man hoe we weer op het juiste pad komen.

 

RECENTE BERICHTEN