Mijn ervaring met een familieopstelling een-op-een met een coach


Mijn ervaring met een familieopstelling een-op-een met een coach 9 OKTOBER 2018 | JE INNERLIJKE ZELF

Deze blog is van Willemijn www. liefvoorjeleif.nl

Misschien is dit ook wel herkenbaar voor jou: je komt op een bepaald punt in je leven telkens dezelfde situaties en thema’s tegen waar je maar geen grip op krijgt. Of gevoelens die je niet direct kunt plaatsen. Boosheid, angst, verdriet. Je reageert of handelt vanuit een bepaald patroon, maar weet niet precies waarom. Gevoelsmatig zit je soms vast. Draai je in een soort van cirkels, en kom je telkens weer bij hetzelfde punt terug uit.

En dat is frustrerend. Het voelt alsof je vecht tegen dingen waar je misschien maar weinig aan kunt doen of waarvan je geen idee hebt hoe het precies zo’n patroon is geworden. Want niet alles in jou is ook perse ván jou. Je bent een ‘product’ van je ouders. Hebt hun genen. Vervolgens ben je opgegroeid in het gezin. Je neemt voor waarheid aan wat jij als wereldbeeld geschetst krijgt. Je krijgt normen en waarden mee, die gebaseerd zijn op de normen en waarden van je ouders. En natuurlijk neem je dingen over. Opvattingen, patronen, en misschien zelfs wel een stukje geschiedenis.

En in een proces van innerlijke groei kan dat gaan schuren. Jij komt dichterbij jezelf, pelt laagjes af, gaat meer leven vanuit je eigen kern, wilt loslaten wat niet van jou is en niet bij jou hoort. En dan zijn er die terugkerende issues die maar niet ‘op willen lossen’. In je gedrag, in relaties met mensen, terugkerende emoties die je maar moeilijk kunt plaatsen. Het zijn zomaar wat voorbeelden die kunnen spelen.

Zo’n soort situatie bereikte ik ook dit jaar. Na een hele reis met mezelf bleven er nog wat onderwerpen over die ik maar moeilijk kon ontleden en die me gevoelsmatig in de weg zaten om echt vrij te kunnen leven. Ik wilde langzaam af van die ballast. En dus deed ik dit voorjaar een familieopstelling.

Wat is een familieopstelling? Een familieopstelling is een methode om antwoord te krijgen op vragen, conflicten en belemmeringen in je leven. Een opstelling geeft de dynamiek binnen je familiesysteem weer. Het geeft je inzicht in je patronen en helderheid over waarom je dingen aanpakt zoals je ze doet. Het gezin waar je uit komt, je opvoeding, maar ook de generaties vóór je ouders vormen je tot de persoon die je nu bent, en heeft dus veel meer invloed op patronen en gedrag dan je misschien zou denken. Hoewel het familieopstellingen heet, hoeft het onderwerp van een opstelling niet perse ‘familie’ te zijn. Dat kan ook je werk zijn, een innerlijk conflict, een gebeurtenis die grote invloed heeft gehad op je leven, je relatie met bijvoorbeeld geld, je patronen in de liefde etc.

Hoe werkt het? Bij een familieopstellingen bijeenkomst ben je met een groep (onbekende) mensen. Een aantal van hen willen graag een bepaald thema of onderwerp dat in hun leven speelt opstellen. De rest van de mensen is representant, zij zijn onderdeel van de opstellingen. Je kiest zelf de mensen die representant mogen zijn in jouw opstelling, deze mensen geef je een plek in de ruimte. Dit doe je puur op gevoel. De representanten vertegenwoordigen dus de mensen die onderdeel zijn van jouw leven of verband hebben met de vraag die je inbrengt. Doordat de begeleider met de mensen die jij opstelt aan de slag gaat en vragen stelt, ontstaat er een opstelling. In een oudere Happinez las ik het volgende: ‘Zodra de deelnemers geplaatst zijn, gebeuren er ook dingen die niet ‘logisch’ te verklaren zijn: de representanten voelen krachten en energieën zoals de werkelijke personen ze ervaren. Ze kunnen aangeven dat iemand te ver weg of te dichtbij voelt, of woorden gebruiken die de desbetreffende persoon altijd gebruikt, terwijl de representant geen idee heeft wie die persoon is.’

Voor mij was dat destijds een enorme intense ervaring. De groep, de energie, de heftige onderwerpen en emoties, en ook nog eens mijn eigen situatie opgesteld zien maakte enorme indruk op me. Voor een eerste keer was het misschien wel een té intense ervaring (je leest er in deze blog meer over). Dus toen ik een aantal maanden later geconfronteerd werd met een terugkerend onderwerp waar ik wat mee wilde doen, besloot ik dit keer een familieopstelling te doen in een een-op-een setting met een systemisch coach. Een totaal andere ervaring waar ik je ook graag wat over wil vertellen, omdat ik me realiseerde dat een opstelling in groepsverband voor veel mensen misschien wel een te hoge drempel is, en dit dan een mooi alternatief kan zijn.

Hoe werkt een familieopstelling een-op-een?

In tegenstelling tot familieopstelling in groepsvorm doe je deze vorm dus alleen met een coach. Jij en de ‘opsteller’ dus. Je hebt geen representanten, en werkt in plaats daarvan met papiertjes die de onderwerpen of mensen in jouw opstelling representeren. Net als bij een ‘gewone’ familieopstelling vertel je kort iets over jouw dilemma, patroon of blokkade. Minimale informatie waardoor de opstelling letterlijk nog alle kanten op kan. De opsteller vraagt je op wat papiertjes namen of onderwerpen te schrijven en deze een plek te geven in de ruimte zodat ze voor jou gevoelsmatig goed liggen. Door op de papiertjes te gaan staan krijgt de opstelling vorm. Je voelt dan de energie van die persoon of het onderwerp waar je op staat. Ik ervoer zelf tijdens mijn opstelling dat ik bijvoorbeeld heel erg wankelde, naar voren geduwd werd of juist naar achter getrokken werd. Gaandeweg vallen er papiertjes af, die zijn dan blijkbaar geen onderwerp in je opstelling, en worden er papiertjes verschoven waardoor je letterlijk een systeem ziet ontstaat. Doordat de opsteller vanuit zijn ervaring vragen stelt, krijg je langzaam inzicht in wat de opstelling je wil vertellen. En dat kan soms (of vaak) totaal iets anders zijn dan dat je je van tevoren bedacht hebt.

Mijn ervaring Een familieopstelling is een mega intensief iets. Het kost veel energie, je krijgt te maken met emoties, blokkades en je wordt geconfronteerd met je verleden. Doordat je een-op-een werkt kun je je puur op jezelf concentreren en dat is fijn. Je hebt niet met andere mensen te maken, met hun opstellingen en emoties, en hoeft gevoelsmatig minder een drempel over om jezelf totaal ‘bloot’ te geven voor een onbekende groep (al is dat ook echt leerzaam). De rustige setting geeft je alle gelegenheid om in je lichaam te komen, in de opstelling te ‘duiken’ en het alle aandacht te geven dat het nodig heeft.

De andere kant is dat het veel minder intens is doordat je met papiertjes werkt, en niet met mensen. Mensen geven jouw familieopstelling meer emotie, en doordat de representanten ook met elkaar of met de opsteller in gesprek kunnen gaan heb ik het idee dat je met die vorm meer te zien en te weten krijgt. In groepsvorm stond ik als toeschouwer naar mijn eigen leven (als een soort toneelstuk) te kijken, en waren de representanten mijn familie. Ik voelde in die opstelling ontzettend veel (opgekropte) emoties, en dat was een-op-een een stuk minder. Die echte beleving ontbrak dit keer, maar ik werd wel degelijk geraakt. Het onderwerp wat ik opstelde had niks met familie te maken, maar toch kwam mijn vader zijn familiegeschiedenis weer bovendrijven. Op die manier kun je erachter komen dat als je een rol aanneemt die van de ander is, of de zorgen van een ander draagt, dat dat je zelf belemmert om vrij te leven. Een ander stuk wat onder andere naar boven kwam in mijn opstelling was het ‘ontvangen’ stuk. Een patroon wat de laatste jaren is ontstaan. Ik heb gaandeweg heel erg geleerd op mezelf te leven, vanuit liefde voor mezelf te leven, weinig te verwachten en nodig te hebben van anderen, en dat ontvangen stuk (in de breedste zin van het woord) is dus iets waar ik heel erg moeite mee heb gekregen. Iets wat ik wel wist, maar wat in de opstelling gelinkt werd aan het onderwerp wat ik opstelde. En zo kreeg ik weer een aantal waardevolle inzichten om verder mee aan de slag te gaan..

Kortom: ik kan een opstelling in een een-op-een setting met een coach zeker aanrader. Ik heb mijn opstelling gedaan bij Wilbert Rutten, hij is coach en systemisch begeleider. Mocht Venlo een beetje uit de richting zijn voor je dan kun je online vast ook wel iemand vinden als je zoekt op systemisch werk of systemisch begeleider.

RECENTE BERICHTEN